Active Citizen Frame Work – Startti yhteiskunnalliselle projektille

Haluamme innostaa alueemme vaikuttajia, kun parin viikon kuluttua kansallinen varapuheenjohtajamme Mervi Vuorinen saapuu Ylivieskaan esittelemään meille Active Citizen Frame Work-työkalun. Tapahtuma toimii STARTtina yhteiskunnalliselle projektillemme. Vaikka kamarimme on pieni, haluamme olla aktiivisena vaikuttamassa alueemme hyvinvointiin suurella sydämellä.

Alueemme asukkailla on paljon mielipiteitä miten asioiden pitäisi olla ja mikä huonosti. Nyt jokaisella aktiivisella kansalaisella on mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja lähteä START-tapahtumaan pohtimaan kanssamme mikä olisi sellainen asia, mikä Kalajokilaakson alueella on huonosti tai mitä pitäisi parantaa.

Muutokset eivät tapahdu itsestään, vaan muutokseen tarvitaan tekijöitä. Siteeratekseni kansallista puheenjohtajaamme Johanna Lundánia, ”odottamisen aika on ohi. Nyt on aika tehdä jotain”.

Pienelläkin teolla voi olla suuret vaikutukset. Minun on vaikea uskoa siihen, etteikö jokainen meistä voisi jollakin tavalla olla vaikuttamassa siihen, millainen huominen meillä on. Minä olen mukana, oletko sinä?

Näillä sanoilla kutsuimme yhteistyökumppaneita tapahtumaan, jonka tarkoituksena olisi siis kartoittaa oman toiminta-alueemme suurin ongelmakohta, johon haluamme tarttua.

Järjestimme tapahtuman hienoissa puitteissa Ylivieskassa Hotelli Käenpesän ravintolan pikkuVELIN puolella. Kävimme etukäteen esittelemässä tulevaa tapahtumaa Ylivieskan Yrittäjien hallituksen kokouksessa, sekä lähetimme erikseen kutsun jokaiselle yrittäjälle. Opiskelijoita lähestyimme sähköpostitse, sekä viemällä mainoksia Centria ammattikorkeakoulun ilmoitustauluille. Yrityksistämme huolimatta osallistujamäärä jäi pieneksi, mutta siitä viis, tapahtuma oli onnistunut ja pääsimme tavoitteeseemme! Selvitimme asian, mikä on mielestämme tällä alueella ongelmana ja keksimme jo tavan, miten lähdemme tätä parantamaan.

Active Citizen Frame Work on eittämättä toimiva ja helppo työkalu, kun halutaan perusteellisesti kaivaa ja selvittää vallitseva ongelma ja sen ”juurisyy”. Jokaisella osallistujalla on oma näkemyksensä siitä, mikä yhteisössä tai sen ympäristössä on huonosti, ja kun kaikkien näkemykset saadaan kirjattua ylös, huomataan miten monet asiat itse asiassa liittyvät toisiinsa. Yleensä näille asioille on lähtökohtaisesti sama juurisyykin; mistä ongelmat johtuvat. Ongelmien ratkaisuun ei välttämättä ole nopeaa tai helppoa keinoa, mutta sinnikäs ja perusteellinen työ kantaa hedelmää vuosiakin eteenpäin.

Vapaa-ajan merkitys on kasvanut merkittävästi nyky-yhteiskunnassamme, ja tekijöiden löytäminen on haastavaa. Tämä näkyi jo siinäkin, miten pieneksi osallistujamäärä jäi järjestämässämme startissa. Toivomme kuitenkin, että pitkällä aikavälillä pystyisimme vakauttamaan toimintamme täällä Kalajokilaaksossa ja olisimme pian varteenotettava, haluttu ja arvostettu yhteistyökumppani. Olen nimittäin varma, että ihmiset eivät ole enää tänä päivänä tietoisia nuorkauppakamarin toiminnasta tällä alueella, sillä kamarimme toiminta on parina viime vuotena ollut jo vaisua.

Kuten jo alussa mainitsinkin, vaikka kamarimme on pieni, haluamme olla aktiivisena vaikuttamassa alueemme hyvinvointiin suurella sydämellä.

Kannustaisinkin jokaista kamaria, joka ei ole vielä toteuttanut yhteiskunnallista projektia, tekemään niin. Sillä jokainen meistä voi auttaa ja vaikuttaa. Minä olen mukana, oletko sinä?

Teksti ja kuva: Hanna Hautamäki

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *